Cum sa ne protejam impotriva virusului Cryptolocker

Augustin Jianu, director general CERT-RO: Sunt nişte atacuri destul de serioase pentru că sunt criptate datele utilizatorului şi solicită o sumă de bani pentru a le putea recupera. Mecanismele tehnice care ne stau la dispoziţie sunt de destul de puţine. Criptarea este foarte bună şi nu se poate sparge.

Atacuri sunt peste tot in lume, nu numai in Romania. Dar noi, astia de aici, dam click pe orice. Oriunde, vedem “click aici si castigi un iphone 7 sau click aici si castigi instant 1000 euro” sigur 80% din cei care vad respectiva reclama, banner sau ce-o fi or sa de-a click. La fel si pe mail.

Virusul se numeste Cryptolocker. Nu exista antivirus sau orice altceva care sa va protejeze. Doar voi o puteti face, evitand sa dati click pe orice prostie sau deschizand orice fisier primit pe mail.

Mai jos sunt cateva sfaturi de urmat astfel incat sa evitati infectarea calculatorului/laptop-ului dvs:

– nu deschideti fisiere (Word-uri, Excel-uri, arhive zip, rar, PDF-uri) de la persoane pe care nu le cunoasteti. Aveti sanse foarte foarte mari ca sa va infectati.
– daca folositi Word, Excel, Outlook, dezactivati-va macro-urile. (aici gasiti cum sa faceti asta)
– backup periodic al tuturor datelor importante (backup-ul trebuie sa fie facut pe un echipament extern, stick, hdd extern sau in cloud)
– folositi un antivirus si un anti-malware (cu update-urile la zi)
– daca CHIAR trebuie sa deschideti acele fisiere (suspecte) primite pe email, scanati-le online (ex: virustotal, metascan-online) sau direct intr-o masina virtuala / sandbox. (majoritatea dintre voi nu aveti 7 masini virtuale unde sa aveti posibilitatea sa testati asa ceva, singura voastra optiune este sa le scanati online).

ransomware

1 comments On Cum sa ne protejam impotriva virusului Cryptolocker

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site Footer