Astăzi voi continua articolul despre evoluția Internetului și prezența în mediul online. Dacă data trecută v-am spus despre importanța prezenței în mediul online, în acest articol am să vă explic care sunt pașii pe care ar trebui să-i faceți pentru a va avea un site vizibil pe Internet.
Toate domeniile folosite în Internet sunt gestionate de cineva pentru a asigura o ordine în mediul online.
Pe scurt, descrecator, în următoarea ordine:
– ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) – organizație non-profit. Se ocupă cu alocarea adreselor IP, domeniilor “top level” (TLD), etc..
– IANA (Internet Assigned Numbers Authority)
– Organizații locale – în România: RoTLD (Romania Top Level Domain)
Cum se înregistrează un domeniu .ro ?
Dupa ce v-ați gândit la un nume de domeniu, intrați pe www.rotld.ro . Citiți cu atenție pagina Reguli de Înregistrare, iar mai apoi secțiunea Înregistrare domeniu nou. În acest articol voi vorbi doar de domeniile cu extensia .ro. Pentru toate celelalte tipuri (org.ro, com.ro, firm.ro, etc ..) va trebui să aveți grijă deoarece anumite extensii vor putea fi înregistrare doar de persoane fizice respectiv de persoane juridice.
Revin la înregistrarea domeniului .ro. După introducerea numelui și alegerea extensiei, se va verifica automat disponibilitatea acestuia. Dacă domeniul este liber, atunci veți putea trece mai departe unde vă este prezentat un contract de înregistrare care, din nou, trebuie citit cu atenție. Dacă sunteți de acord cu el se poate trece mai departe la furnizarea datelor de identificare și emiterea unei facturi proforme.
Factura o veti primi pe email și aveți 5 zile la dispoziție pentru a o achita. Suma unui domeniu .ro la RoTLD este de 51,26 USD + TVA (24%) (~ 225 lei cu TVA inclus). Domeniul va fi înregistrat pe viată și NU trebuie să achitați o taxa anuala pentru el.
Am domeniul. Ce fac cu el ?
Înregistrarea și deținerea unui domeniu este doar primul pas. Acum, va trebui sa obțineți o adresa IP care să fie asociată numelui domeniului și să o înregistrați in rețeaua DNS.
Pe scurt: ori ne adresăm unui furnizor de internet, cumpărăm un abonament cu IP fix și configurăm un PC pe care o să punem site-ul, ori contactam o companie care oferă soluții de web hosting. Prima variantă nu prea mai este rentabilă, având în vedere că un pachet de hosting la orice firma care oferă astfel de servicii pleacă de la 2-3 Euro / lună.
În al doilea rând, companiile care oferă hosting pe lângă accesul la Internet și o adresa IP, vă oferă și spațiu de stocare și putere de procesare mai mare. În funcție de prețul pe care doriți să-l platiți pentru un astfel de serviciu există și diferite tipuri de oferte.
Spre exemplu: Hostway (www.hostway.ro), ActiveHost (www.activehost.ro) NCSS (www.ncss.ro) Romarg (www.romarg.ro) oferă pachete de genul celor menționate mai sus cu prețuri între 2 si 70 euro / lună.
Am domeniu și găzduire. Ce fac ?
Am ajuns în momentul în care va trebui să intrați din nou pe site-ul celor de la RoTLD, să vă logați folosind datele primite după achitarea facturii proforme și să accesați secțiunea NAMESERVERS unde va trebui să adaugați nameserverele companiei de la care ați achiziționat găzduirea. Propagarea zonei DNS poate să dureze până la 48 de ore (în principiu, în câteva ore domeniul este accesibil pe Internet).
Din momentul în care ați rezolvat și problema hosting-ului pentru site, puteți trece la creearea si dezvoltarea lui. Dacă nu aveți cunoștințe pentru a creea un site, va trebui să apelați la o firmă care se ocupă de web design și web development.
Daca vreți să adăugați ceva, lăsați un comentariu.
Particip la acest concurs!
3 comments On Despre domenii, adrese IP si hosting
Pingback: Despre domenii, adrese IP si hosting | billy.ro blog | Lista Firmelor TopDirector.info ()
Foarte util articolul tău. Ai spus cam tot ce era esenţial. Recomand şi experthost.ro, o firmă care îşi respectă clienţii. I-am deranja în nenumărate rânduri dar de fiecare dată mi-au răspuns la fel de politicos şi m-au ajutat. Nu vreau să pară a reclamă dar eu pe ei i-aş recomanda.
Pingback: Recomandarile zilei: linkuri recomandate | Blogatu ()